Aroma’s

Een aroma  is heel kort gezegd een smaakstof. Met een kun je daarom helemaal zelf je e-liquid mengen. Dit kun je doen door één aroma te gebruiken, maar je kunt uiteraard ook meerdere aroma’s gebruiken om tot een eindsmaak te komen.

Aroma is een smaakstof?

Ja, een aroma is eigenlijk niets anders dan een smaakstof. Wel kan een aroma uit verschillende smaakstoffen bestaan. Zo zijn er aroma’s die uit één smaak bestaan, zoals bijvoorbeeld pure menthol. Maar er zijn ook aroma’s die uit meerdere smaken bestaan, zoals bessen mét menthol.

Wat zijn de ingrediënten van een aroma?

In de regel bestaat een aroma alleen uit PG (Propylene Glycol). Deze stof is de sterkste smaakdrager. Puur PG vapen is echter niet altijd even lekker en fijn. Aroma’s zijn daarom niet geschikt om puur te vapen.

Aroma toevoegen, hoe dan?

Een aroma voeg je toe aan een basisvloeistof, ook wel (nicotinevrije) base en/of nicotinebooster genoemd. Samen vormen deze twee (of drie wanneer je een base én nicotinebooster gebruikt) producten dan uiteindelijk je e-liquid. De e-liquid  is het eindproduct wat je dan kunt vapen.

Wat is de hoeveelheid aroma die ik nodig heb?

Hoeveel aroma je precies nodig hebt is afhankelijk van twee dingen:

  • Hoeveelheid e-liquid die je wilt maken
  • De (aanbevolen) mengverhouding van de aroma

Je hebt uiteraard meer aroma nodig als je bijvoorbeeld 60ml e-liquid wilt maken, dan wanneer je maar 10ml e-liquid wilt maken. Hoeveel je in beide gevallen precies nodig hebt, is ook weer afhankelijk van de (aanbevolen) mengverhouding van de aroma.

Mengverhouding aroma

Elke aroma heeft zijn eigen (aanbevolen) mengverhouding. Deze wordt vanuit de producent van de meegegeven. Uiteraard is dit een leidraad, maar het is wel een verhouding waarmee je kunt beginnen.

Mengverhouding aroma in procenten

Deze mengverhouding wordt altijd in procenten uitgedrukt, zodat je zelf kunt uitrekenen hoeveel je nodig hebt, ongeacht de hoeveelheid e-liquid je wilt maken.

Stel je hebt een aroma waarvan de (aanbevolen) mengverhouding 10% is, betekent dit dat 10% van je uiteindelijke e-liquid uit aroma dient te bestaan.

Een simpel aroma rekenvoorbeeld:

Ik wil een e-liquid van 60ml maken, met een aroma die een mengverhouding heeft van 8%.

  • Hoeveelheid aroma: 4,8ml (8% van 60ml)
  • Hoeveelheid base/nicotinebooster: 55,2ml

E-liquid smaakt zwak of te sterk, wat nu?

Als blijkt dat je de smaak van je uiteindelijke e-liquid te zwak vindt, kun je meer aroma toevoegen. Als je de smaak juist veel te sterk vindt, kun je juist weer meer basisvloeistof toevoegen, zodat je de smaak verdunt.

Zelfgemaakte e-liquid laten rijpen, hoe dan?

Wat ook goed is om te weten, wanneer je een smaak te zwak vindt, is dat je jouw zelfgemaakte e-liquid kunt laten rijpen. Dit doe je door die e-liquid voor enkele dagen of weken op een donkere plek te leggen, die op kamertemperatuur is. Zorg er ook voor dat je om de dag de dop van het flesje haalt zodat er frisse lucht bij kan komen.

Wat is het verschil tussen een e-liquid en aroma?

Een e-liquid is kant-en-klaar en kun je direct gebruiken in je e-sigaret. Een aroma daarentegen is echt alleen de smaakstof. Deze kun je dus niet puur gebruiken, maar dien je eerst te mengen met een basisvloeistof.

Een aroma is dus echt bedoeld om zelf je e-liquid mee te mengen. Het voordeel hiervan is dat je geheel zelf je eigen smaak kunt creëren.