Wat is vapen?

Vapen is een ander woord voor dampen, elektronisch roken en e-roken.
Dit wordt gedaan met een elektronische sigaret

Wat is een elektronische sigaret?

Een elektronische sigaret, ook wel e-sigaret genoemd, is een apparaatje wat bedoeld is als alternatief voor het analoog roken. Een e-sigaret bestaat kortgezegd uit een batterij en een clearomizer.

De batterij van een e-sigaret

De batterij zorgt ervoor dat de elektronica in de e-sigaret voorzien wordt van stroom. Een e-sigaret kan gebruik maken van een interne batterij, maar er worden ook e-sigaretten geleverd met enkel een batterijbehuizing (ook wel box mods genoemd). Het is dan nog nodig om hier een externe (18650 of 21700) batterij bij te gebruiken die je in de batterijbehuizing plaatst.

De clearomizer van een e-sigaret

De clearomizer bestaat uit een glaasje, een behuizing en een mondstuk en is dus het tankje waar de vloeistof, ook wel e-liquid genoemd, in gaat. In de clearomizer zit ook een ander essentieel onderdeel; de coil. De coil zorgt er namelijk voor dat de e-liquid wordt omgezet in damp, wat je weer kunt inhaleren.

De coil van een e-sigaret

De coil bestaat uit een of meerdere metalen spiraaltjes, met er doorheen of eromheen katoen. De katoen zorgt ervoor dat de e-liquid wordt opgenomen. De spiraaltjes van de coil worden dan, dankzij de stroom uit de batterij, verhit en zorgen ervoor dat de e-liquid in het katoen wordt verdampt. De coil is ook het onderdeeltje wat zo nu en dan vervangen moet worden, aangezien deze slijt bij het gebruik van de e-sigaret.

De  coils van een e-sigaret beschikt over een bepaalde Ohm waarde. De Ohm waarde is simpel gezegd de weerstand die de coil biedt. Hoe lager de Ohm waarde, hoe lager de weerstand. Hoe lager de weerstand, hoe sneller de stroom vanuit de batterij door de coil heen vloeit, hoe sneller heet de coil zal worden. Doordat de coil sneller heet wordt, wordt er ook sneller en meer damp gegenereerd.

Dus kort gezegd: Hoe lager de Ohm waarde, hoe meer damp.